Het nieuwe seizoen bij Korzo gaat weer van start!

Betekenis van ruimte, de druk van het leven, en een zoektocht naar het ware zelf. Ook dit seizoen laat Korzo zich van haar meest diverse kant zien met thema’s waar de maatschappij zich momenteel mee bezighoudt. Vanaf 29 september is Dansclick 24 te zien met het stuk LÍX van Mohamed Yusuf Boss​, de winnaar van de BNG Bank dansprijs. In LÍX verkent Mohamed zijn bi-culturele achtergrond met o.a. hiphop en de Somalische dans Jandheer als leidraad. De voorstelling toert nog tot en met begin december door het hele land. Ook huismaker Antonin Rioche gaat op tournee met zijn nieuwe voorstelling: Ohgirl!. Een intrigerende voorstelling die de druk van onze samenleving blootlegt. Ohgirl! beleeft zijn wereldpremière op 20 oktober en toert tot midden december door het land. Het einde van het jaar sluiten we af met 3 makers, Paxton Ricketts, Faizah Grootens, en Spencer Dickhaus in de jaarlijkse samenwerking met NDT tijdens Here We Live and Now. 

 

Dansclick 24: LÍX – X_Yusuf_Boss

Speeldata: 29 september t/m 9 december

Kopie van LIX-KNELIS-013-DSCF0944.jpg
  • jpg

People are trapped in history and history is trapped in them - James Baldwin 

 

Vanuit de opvatting dat je geschiedenis niet iets is dat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent hij zijn bi-culturele achtergrond. Wat betekent het om als eerste generatie Somaliër op te groeien in Nederland? Wat gebeurt er als geschiedenissen elkaar ontmoeten? En niet alleen geschiedenissen, ook de danstalen van Mohamed, hiphop en de traditionele Somalische dans Jaandheer. 

 

LÍX (het getal ‘zes’ in het Somalisch) is het derde deel van een serie voorstellingen die Boss met zijn gezelschap _X_YUSUF_BOSS maakt. Daar waar in KÓW de vraag ‘hoe verhoud je je tot je omgeving’ centraal stond en in AFAR ‘hoe verhoud je je tot de ander’ gaat het in LÍX over de vraag ‘hoe verhoud je je tot jezelf’. 

 

SPEELDATA

 

29 sept, Korzo Theater - Den Haag

8 okt, De Lieve Vrouw - Amersfoort

12 okt, Schouwburg De Lawei - Drachten

19 okt, Theater Rotterdam - Rotterdam

20 okt, Podium Hogewoerd - De Meern

22 okt, Theater de Verbeelding - Purmerend

27 okt, AINSI - Maastricht

1 nov, Theater Bellevue - Amsterdam

8 nov, SPOT Stadsschouwburg - Groningen

9 nov, Stadstheater - Arnhem

17 nov, Odeon - Zwolle

19 nov, Theater Ins Blau - Leiden

29 nov, Parkstad Limburg Theaters - Heerlen

7 dec, Schuur - Haarlem

 

 

Antonin Rioche – Ohgirl!

Speeldata: 20 oktober t/m 16 december

dans_Antonin_Rioche_Jim_de_block_1.jpg
  • jpg

 

Wat gebeurt er als het gordijn valt, de schijnwerpers uit gaan, de camera stopt en de deur van het appartement achter ons sluit?

 

Vijf jaar na het maken van zijn eerste solo OhBoy! met optredens in Antwerpen, Berlijn, Genève, Den Haag en Parijs, maakt Antonin Rioche nu de vrouwelijke tegenhanger OhGirl! een intiem stuk over angst, onrust, en de last die we op onze schouders dragen.

 

In een klein appartement observeren we een danseres en haar gedachten bewoond door haar dromen en haar nachtmerries totdat de druk van het dagelijkse leven haar aan de grond nagelt, zonder het vermogen om verder te gaan. Haar appartement is nu aangewezen tot zowel haar toevluchtsoord als haar gevangenis.  

 

SPEELDATA

 

20 okt, Korzo - Den Haag (Wereld premiere)

21 okt, Korzo - Den Haag

28 okt, LUX - Nijmegen

17 nov, Goudse Schouwburg - Gouda

19 nov, Kunstmin / Machine III - Dordrecht

2 dec, Schuur - Haarlem

8 dec, De Verkadefabriek - Den Bosch

13 dec, Theater Bellevue - Amsterdam

16 dec, Stadsschouwburg Utrecht - Utrecht

 

 

Here We Live and Now

Met Paxton Ricketts, Faizah Grootens, en Spencer Dickhaus.

Speeldata: 15 t/m 23 december

 

Vier het danstalent uit Den Haag! 

Dansstad Den Haag barst van het danstalent. Korzo en Nederlands Dans Theater laten je met het jaarlijkse dansevent Here we live and now kennismaken met drie Haagse dansmakers. Zij krijgen de volledige vrijheid om een nieuwe, korte voorstelling te maken in de studio’s van Korzo. Het resultaat is een afwisselende avond vol dans. 

 

Faizah Grootens 

Voor Here we live and now zal danseres en choreograaf Faizah Grootens een duet choreograferen. Voor het duet zal ze samen met de dansers ‘personal space’ en territorium in het lichaam en in de ruimte onderzoeken. Het lichamelijk territorium is onze habitat, we bewonen het en ervaren het dagelijks. Muziek zal een grote rol spelen. Muziek die ons meeneemt naar vroeger, naar herinneringen, naar thuis, de woonplaats, die te maken heeft met onze persoonlijke geschiedenis 

 

Spencer Dickhaus 

Spencer werkt aan een duet waarbij hij context onderzoekt. Hij is nieuwsgierig naar context. Lukt het om bewegingen, geluiden, gebaren te isoleren van de situatie die ze context geeft? Als ze geisoleerd worden verliezen ze mogelijk hun betekenis. Als iets zijn context verliest, is het dan mogelijk het te gebruiken als drager van een andere boodschap?  

 

Paxton Ricketts werkt nog aan zijn concept voor de voorstelling. 

 

SPEELDATA

 

15 dec, Korzo - Den Haag

16 dec, Korzo - Den Haag

17 dec, Korzo -Den Haag

18 dec, Korzo - Den Haag

21 dec, Korzo -Den Haag

22 dec, Korzo - Den Haag

23 dec, Korzo - Den Haag

 

[einde persbericht]

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie, en/of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Mitchell-lee van Rooij: Mitchell@korzo.nl

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL