Nieuwe "circus-boom" in paleistuinen van Den Haag.

[Persbericht onder embargo tot 24 september, 16:30) Op zondag 24 september gebeurt er iets speciaals in de nieuwe voorstelling La Vieille Souche van Samuel Rhyner. Als onderdeel van de voorstelling neemt Samuel het publiek mee naar buiten, om op het einde van de voorstelling een boom te planten in de paleistuinen van Den Haag. Dit zal de eerste boom zijn die hij plant. Tijdens zijn tournee plant hij elke keer een nieuwe boom op de plek waar hij op dat moment speelt. Na Den Haag is de voorstelling te zien in Tilburg en Zwitserland, maar in Den Haag hebben we de primeur.

In plaats van machteloos toe te kijken hoe het klimaat verandert, heeft Samuel besloten om in zijn voorstelling de regie te nemen en iets te doen tegen klimaatverandering. Een boom staat symbool voor het leven en is een belangrijk onderdeel van ons bestaan, maar de generatie van nu voelt zich vaak machteloos tegenover de politieke keuzes die gemaakt worden. Hierdoor heeft de nieuwe generatie veel meer te maken heeft met de gevolgen van klimaatverandering. In het poëtische en absurde La Vieille Souche, op 24 september te zien tijdens Cirque Mania #16, brengt Samuel een ode aan de walnotenboom uit de tuin van zijn jeugd.

Over La Vieille Souche

Heb je ooit de schoonheid opgemerkt van een wolk die op het punt staat in tranen uit te barsten? Herinner je je de geur van humus na een regenbui? Wanneer heb je voor het laatst een boom geaaid?

 

In een dystopische, verre toekomst, ontmoeten we Trebor (een boom in een pot) en Robert (een acrobaat & danser). Met elkaar verweven en op elkaar leunend, leven de twee synchroon met elkaar en ondersteunen ze elkaar tijdens de acrobatische dialoog die in La Vieille Souche van Samuel Rhyner gevoerd wordt. Minimalistisch, absurd, optimistisch, auditief en zeer fysiek, plaatst het stuk Robert en Trebor op gelijke voet.

 

La Vieille Souche is een ode aan het leven in al zijn absurditeit. En, zoals Samuel Rhyner zelf zegt: ‘Een ode aan de walnotenboom aan de rand van de tuin van het huis van mijn jeugd; een boom die mijn eerste hutten en de eerste zorgen van mijn hart droeg, en die, nog steeds, de littekens van de schommeltouwen met trots draagt.’

 

Trailer

Trailer La Vieille Souche

 

Hoe kan een boom een mens net zo manipuleren als een mens de boom kan manipuleren? Hoe

kan een passieve (maar levende!) boom actief worden en het pad van een acrobaat fysiek beïnvloeden? - Samuel Rhyner, circusartiest

 

“La Vieille Souche is een intieme dans van veerkracht en verbinding. Wees getuige van de buitengewone band als ze op elkaar leunen, wat de onderlinge verbondenheid van het leven zelf weerspiegelt. Een poëtische viering van het bestaan, waarin de schoonheid van de natuur en de veerkracht van de mens samenkomen.” – Mirjam Zwanenburg, programmeur Cirque Mania#16

OVER CIRQUE MANIA
Hét festival voor experimenteel circus theater.

Tijdens Cirque Mania ervaar je een weekend lang dat circus in Nederland groeit en bloeit. Laat je verrassen met alles dat Cirque Mania te bieden heeft. Want circus is door en voor iedereen die zichzelf niet in een hokje wilt wurmen. Tenzij dat je act is natuurlijk.  

Van zaagselbak tot theaterpluche… In 2021 organiseerde Korzo het allereerste Cirque Mania weekend om een plek te bieden aan de ontwikkelingen in het opkomende circustheater. Inmiddels zijn er in het hele land circusfestivals en -weekenden en is het circus niet meer weg te denken uit Korzo en Den Haag.

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL