Persbericht: 15 Maart, 2022

India Dans Festival brengt wereldwijd publiek samen in 2022.

Dansiconen en nieuwe generatie dansmakers komen samen in deze bijzondere editie. 

 

Korzo verwelkomt het publiek in Den Haag én online met het India Dans Festival dat van 19 t/m 29 mei 2022 plaatsvindt. Binnen Europa is India Dans Festival één van de belangrijkste festivals voor Indiase dans, dat zowel werk van makers uit India als de diaspora toont. Iconische namen uit de Indiase danstraditie sieren het programma naast bekende namen en de nieuwe generatie jonge makers uit binnen- en buitenland.  

 

Openingsvoorstelling: Aakash Odedra

Aakash Odedra uit het Verenigd Koninkrijk (Leicester) opent het India Dans Festival met een soloprogramma met choreografieën van Kathak-icoon Aditi Mangaldas (Echoes), een solo van de bekende Sidi Larbi Cherkaoui (Constellations) en een solo van hemzelf. Het programma is exclusief te zien in Korzo. Aakash Odedra staat bekend om de avontuurlijke manier waarop hij zijn klassieke Indiase danskwaliteiten met een kwikachtige lichtheid weet te brengen. 

 

An exceptionally agile dancer who, it appears, has no trouble slipping between styles, effortlessly multilingual. - The New York Times over Aakash Odedra 

 

Live programma met publiek in Korzo  

Het India Dans Festival verwelkomt - live in Den Haag - een aantal toonaangevende makers uit India.  

 

Charismatisch Odissi-exponent Surupa Sen is wereldwijd een geliefd performer. In Den Haag danst zij een exclusief soloprogramma. Powerhouse Kuchipudidanseres Bhavana Reddy komt uit een legendarische dansfamilie en is dit jaar artist-in-residence van het festival. Naast een klassiek Kuchipudi-item, werkt ze in Korzo een aantal weken aan een nieuw hedendaags stuk dat tijdens het festival in première gaat. Kirti Ramgopal is één van de grote Bharatanatyam-talenten van haar generatie en staat erom bekend het publiek te begeesteren met haar aanstekelijke energie. 

 

De Nederlandse hiphop choreograaf Shailesh Bahoran danst zelf in zijn intieme solovoorstelling KISHAN over de relatie met zijn autistische zoontje. Kalpana Raghuraman brengt haar voorstelling Samarpan terug op de bühne met een cast van de Indiase dans-top uit Nederland. In het afsluitende weekend is er traditiegetrouw ruimte voor de Indiase dansscholen uit Nederland die zich presenteren in het Colours of India programma.  

Echoes -Aakash Odedra -  4151 - By Marck Harvey.jpg
  • jpg
BhavanaReddy_fotoRahulNaag_DSC4848.jpg
  • jpg
LIGGEND KISHAN.jpg
  • jpg
Surupa Sen 01 Photo Credit Karthik Venkatraman.jpg
  • jpg

Online met splinternieuwe (online) creaties en dansiconen 

Parallel aan het live festivalprogramma in Den Haag vindt een online editie van het India Dans Festival plaats, met daarin (on demand) voorstellingen, nieuwe producties, webinars en live workshops. Het online programma is sinds de vorige editie verder uitgebreid, om daarmee aan de toenemende (inter)nationale belangstelling tegemoet te komen.  

 

Speciaal voor deze editie is gastcurator Gauri Sharma Tripathi uit Bangalore aangetrokken. Zij stelde voor het wereldwijde publiek een aansprekend online programma samen, samen met curator Leo Spreksel. Daarin is ruimte voor verleden, heden én de toekomst van in Indiase dans gewortelde (nieuwe) dansvormen.  

 

Vier gratis toegankelijke streams in het Meet the Icons programma laten het publiek uitgebreider kennismaken met vier krachtige vrouwen die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van de Indiase dans: Chandralekha, Malavika Sarukkai, Protima Bedi en Mallika Sarabhai.   

 

In het New Horizons programma zijn er on demand streams te zien van spraakmakende voorstellingen van onder andere Bhavana Reddy, Revanta Sarabhai, Hari & Chetana, Shailesh Bahoran en Poernima Gobardhan.  

 

Het unieke 360° Elemental programma presenteert binnen een vast videoformat drie jonge makers uit India en drie uit Nederland. Elke maker krijgt van tevoren dezelfde muziek van Slagwerk Den Haag en de choreografie wordt in een cirkelopstelling gefilmd (360°). Als inspiratiebron voor hun dans kiezen ze één van de vijf Ayurvedische elementen: water, vuur, aarde, lucht en ether. 

 

Premières van online programma’s vinden plaats in drie verschillende tijdzones (CET, CST/CDT en IST) waarna de Meet the Icons programma’s nog het hele festival beschikbaar zijn. De New Horizons (betaalde) programma’s zijn steeds 48 uur beschikbaar. Het publiek kan kaarten aanschaffen en betalen met US dollars, Indiase rupees of Euro’s.  

 

De kaartverkoop voor India Dans Festival in Den Haag is reeds van start. Tickets voor het online festival op indiadansfestival.nl zijn verkrijgbaar vanaf begin april.  

 

Voor de redactie 

Op de hoogte blijven? Meld u aan in Korzo’s persomgeving en u ontvangt automatisch bericht wanneer er nieuws is. Neem voor interview aanvragen en aanvragen voor perskaarten contact op via publiciteit@korzo.nl.  

 

PROGRAMMA INDIA DANS FESTIVAL 

Voorstellingen in Den Haag (alles in Korzo Theater m.u.v. Nandi Taalavadya) 

19 mei 19:30 – Utsav (besloten opening van het festival met korte optredens van enkele dansers en musici) 

19 mei 20:30 – Aakash Odedra Company (Nederlandse première)

20 mei 20:15 – Nandi Taalavadya (muziek) en Pancha Butham (let op: dit programma is in De Nieuwe Regentes 

20 mei 20:30 – Surupa Sen (Nederlandse première)

21 mei 19:00 – Kirti Ramgopal  (Nederlandse première)

21 mei 20:30 – Shailesh Bahoran (KISHAN) 

22 mei 16:00- Kirti Ramgopal  

24 mei 20:30 – Bhavana Reddy (Wereldpremière en Nederlandse première) 

25 mei 19:30 – Kalpana Raghuraman (Samarpan) (herbewerking)

25 mei 20:30 – Bhavana Reddy 

26 mei 20:30 – Kalpana Raghuraman (Samarpan) 

27 mei 20:30 – Poernima Gobardhan (Kāli Mātā + My Pitṛs) (Wereld première)

28 mei 20:00 – Colours of India 

29 mei 16:00 – Colours of India  

 

Online voorstellingen programma (19 t/m 29 mei) 

(de exacte speeldata van het online programma worden begin april bekend gemaakt) 

 

Meet the Icons 

19 mei, 15:00 - Protima Bedi 

21 mei, 15:00 - Chandralekha  

26 mei, 15:00 - Malavika Sarukkai

 

New Horizons 

20 Mei, 15:00 - Double Bill (India): Bertwin Ravi Dsouza en Pavitra Bhat ( Nederlandse première)

22 Mei, 15:00 - Double Bill (India): Diya Naidu, Hari & Chethana (Nederlandse première)

25 Mei, 15:00 - Shailesh Bahoran (KISHAN) 

27 Mei, 15:00 - Poernima Gobardan (My Pitṛs en Elly & Me)

28 Mei, 15:00 - Bhavana Reddy (artist-in-residence) 

 

360° Elemental (voorprogramma New Horizons)

Uit India 

Tarini Tripathi  

Ankit Dalvi 

Veronica Jose 

  

Uit Nederland 

Sharani Sowikromo 

Indu Panday 

Dane Badal 

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL