Groningense choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss (35) wint BNG Bank Dansprijs 2022. Zijn multimediale dansvoorstelling Líx dit najaar op tournee in DansClick 24.

 

Mohamed Yusuf Boss

“Alles in zijn werk gaat over delen, als maker en performers onderling, én als maker met zijn publiek. De jury wordt sterk geraakt door de gelijkwaardigheid en kwetsbaarheid die Mohamed in alle facetten van zijn werk doorvoert. Hij bouwde de afgelopen jaren gestaag aan een sterke lokale bedding met zijn gezelschap X_Yusuf_Boss. Door samen te werken met muzikanten, dansers, dj’s en andere kunstenaars, groeide deze Somalische Groninger (of Groningse Somaliër) uit tot een spannende naam op het gebied van choreografie.”, aldus het juryrapport van de BNG Bank Dansprijs 2022.

Líx, coproductie van het gezelschap X_Yusuf_Boss en Grand Theatre Groningen

“Deze verbindende choreograaf laat in Líx een prachtig licht schijnen op de innerlijke dynamiek van iemand met een bi-culturele achtergrond. Met deze verrassende voorstelling maakt hij zijn persoonlijke levensreis tot een inspiratiebron voor velen.”

BNG-Dansprijs-2022-Knelis-002-DSC_4066.jpg
  • jpg

Juryrapport BNG Bank Dansprijs 2022

De klappen die de podiumkunsten hebben opgelopen tijdens de coronacrisis zijn nog steeds goed voelbaar. De cultuursector heeft nog amper haar longen vol lucht kunnen zuigen, of de wereld is opnieuw in extreme turbulentie beland. Des te belangrijker om in kwetsbare tijden de veerkracht te onderstrepen die eigengereide en ondernemende podiumkunstenaars aan de dag weten te leggen. Mohamed Yusuf Boss is zo’n ondernemende maker; hij laat zich nergens door afremmen. De jury is daarom verheugd dat ze deze verbindende choreograaf, deze originele danser en deze flexibele ondernemer uit kan roepen tot winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022. Hij laat een prachtig licht schijnen op de innerlijke dynamiek van iemand met een bi-culturele achtergrond en maakt zijn persoonlijke levensreis tot een inspiratiebron voor velen. De jury vindt het van groot belang dat het werk van deze spannende maker, die zich in Groningen heeft kunnen ontwikkelen tot een eigen stem in het dansveld, in heel Nederland is te zien. De prijs in de vorm van een tournee is daarom een geweldige onderscheiding. De jury onderstreept met onderstaand juryrapport graag de keuze voor de prijswinnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022:

 

Choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss (1986, Hargeisa, Somalië) met Líx

Mohamed Yusuf Boss (1986, Hargeisa, Somalië) leerde zichzelf dansen, zoals zo veel jongens van zijn leeftijd, door middel van videoclips van Michael Jackson, de Backstreet Boys en N’Sync. Het each one teach one principe van de hiphop, waarin gelijkwaardige uitwisseling centraal staat, bleek voor deze autodidact in de dans de ideale grond om zijn bewegingsvrijheid en behendigheid samen te laten smelten tot een energieke en artistieke stijl. Als jongetje van drie vluchtte hij met zijn broertje, moeder en drie zussen uit Somalië naar Nederland. Hij groeide op in het Drentse Sleen. Als maker zette hij zijn eerste stappen op de vruchtbare voedingsbodem van Groningen. In Noord-Nederland ontwikkelde hij niet alleen zijn dans- en choreografietalent, maar ook zijn ondernemerschap. Hij  bouwde de afgelopen jaren gestaag aan een sterke lokale bedding met zijn gezelschap X_Yusuf_Boss. Door samen te werken met muzikanten, dansers, dj’s en andere kunstenaars, groeide deze Somalische Groninger (of Groningse Somaliër) uit tot een spannende naam op het gebied van choreografie.

Alles in zijn werk gaat over delen, als maker en performers onderling, én als maker met zijn publiek. De jury wordt sterk geraakt door de gelijkwaardigheid en kwetsbaarheid die Mohamed in alle facetten van zijn werk  doorvoert. Voor zijn multimediale werk Líx, het slot van een trilogie waarin hij eerst zijn relatie met de omgeving (Ków), daarna de relatie met de ander (Afár) en nu de relatie met zichzelf onderzoekt, duikt Mohamed diep in de geschiedenis van zijn geboorteland Somalië en de gemeenschap van Somaliërs in Nederland. Door hiphop en de traditionele Somalische dans Djandheer bij elkaar te brengen creëert hij vanaf de start een sfeer waar je als publiek heel graag onderdeel van wilt zijn. Hij neemt met zijn collega-performers de toeschouwers mee in een  belevingswereld. Daarin wisselen hiphop en Djandheer elkaar naadloos af.

De voorstelling start uitbundig en aanstekelijk - het plezier spat er van af - als een ode aan levendige roots: je mag je oorsprong vieren, trots zijn. Met vette beats en opzwepende moves heten de performers het publiek welkom, op een plek waar zij thuis zijn. Vervolgens neemt de maker zijn publiek met goed oog voor precisie mee op reis door een verrassende voorstelling waarin video, muziek en beweging organisch in elkaar overvloeien. We zoomen in en zoomen uit en leren meer en meer de gelaagdheid kennen van Mohameds ziel en grote verbindende kracht. Hij graaft steeds een laagje dieper in de innerlijke zoektocht naar zichzelf en deelt dat spitwerk op een magische manier met het publiek. Je ziet het terug in de steeds van kleur verschietende sequenties van het stuk.

De uitgebalanceerde voorstelling mag met recht multidisciplinair worden genoemd, je kijkt je ogen uit hoe alle verschillende disciplines elkaar naar een hoger level tillen, mede omdat aan alle elementen veel aandacht is besteed: het veelzijdige lichtplan, de projecties en filmbeelden, het schaduwspel, de live muziek/zang, de kostuums, lichtstralen, spoken word, zandcirkel en uiteraard de verschillende vormen van dans en beweging.

In combinatie met de rauwe, opzwepende muziek brengt dit alles je even naar een andere dimensie, daar waar dansers letterlijk proberen te aarden, met hun voeten in het zand, en tegelijk de energieke, fysieke herinneringen in een ritueel samen proberen te laten smelten. Een zoektocht naar een innerlijk zelfbeeld, een levensles in dans en muziek, vol verstilling en schaduwen uit het verleden, maar evenzeer vol kracht en energie.

Líx laat zien dat het werk van deze maker klaar is om gezien te worden door een groter publiek in de rest van het land. Mohamed schrijft over het werk dat hij hierin vertrekt vanuit het idee dat geschiedenis niet iets is wat je achterlaat, maar dat in je ligt opgeslagen. Na het ervaren van dit werk, overspoelt je het gevoel dat je samen een sterk en energiek moment hebt gedeeld, dat het nu ook deel is geworden van jouw geschiedenis en in jou ligt opgeslagen om mee op reis te gaan.

 

DansClick 24

De winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022 gaat op tournee in het format DansClick 24. De voorstelling wordt omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje. De Après Danse is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en het gesprek over dans te voeren. DansClick is een uniek tourmodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland.

 

BNG Bank Dansprijs

De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, het huis voor beweging in Den Haag en producent van DansClick.

De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Marc Maris, programmeur Dans  bij Korzo, Lisa Reinheimer, artistiek coördinator DansBrabant, Joy Kreiken, programmeur van Zwolse theaters en Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL