WINNAAR BNG BANK DANSPRIJS START TOUR MET VOORSTELLING OVER BI-CULTURALITEIT

·         Mohamed Yusuf Boss is de winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022

·         Eerste DansClick tour na twee jaar

·         De dansvoorstelling waarmee Yusuf Boss won is te zien

·         Combinatie van Hiphop en traditionele Somalische dans Jaandheer

·         Start tour 29 september in Theater Korzo

De Groningse choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss (1986, Hargeisa, Somalia) tourt als winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022 vanaf 29 september door Nederland. Hij tourt met zijn multimediale dansvoorstelling LÍX in DansClick 24.

dans_mohamed_yusuf_boss_lix.jpg
  • jpg

Jury over Mohamed Yusuf Boss

“Hij bouwde de afgelopen jaren gestaag aan een sterke lokale bedding met zijn gezelschap X_YUSUF_BOSS. Door samen te werken met muzikanten, dansers, dj’s en andere kunstenaars, groeide deze Somalische Groninger (of Groningse Somaliër) uit tot een spannende naam op het gebied van choreografie.”, aldus het juryrapport van de BNG Bank Dansprijs 2022

Alles in zijn werk gaat over delen, als maker en performers onderling, én als maker met zijn publiek. De jury wordt sterk geraakt door de gelijkwaardigheid en kwetsbaarheid die Mohamed in alle facetten van zijn werk doorvoert.

 

De voorstelling LÍX

Met LÍX (het getal ‘zes’ in het Somalisch) brengt X_YUSUF_BOSS een ode aan de mens die zich niet altijd heel voelt, maar wel heel wil zijn. ​

Vanuit de opvatting dat je geschiedenis niet iets is dat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent hij zijn bi-culturele achtergrond. Wat betekent het om als eerste generatie Somaliër op te groeien in Nederland? Wat gebeurt er als geschiedenissen elkaar ontmoeten? En niet alleen geschiedenissen, ook de danstalen van Mohamed, hiphop en de traditionele Somalische dans Jaandheer. LÍX staat voor het zesde lid van Mohamed zijn gezin, zijn vader, die eind jaren tachtig niet naar Nederland kon vluchten. ​En wat betekent opgroeien zonder vader nu Mohamed zelf twee kinderen heeft? 

Deze verbindende choreograaf laat in Líx een prachtig licht schijnen op de innerlijke dynamiek van iemand met een bi-culturele achtergrond. Met deze verrassende voorstelling maakt hij zijn persoonlijke levensreis tot een inspiratiebron voor velen. jury van BNG Bank Dansprijs 2022 

LÍX is een coproductie van het gezelschap X_Yusuf_Boss en Grand Theatre Groningen

 

DansClick 24 – een avond in drie delen

De winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2022 gaat op tournee in het format DansClick 24. Voorafgaand aan de voorstelling stelt de winnaar zich voor in een videoportret. Het publiek krijgt na afloop van de voorstelling de gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje. Deze ‘Après Danse’ is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en het gesprek over dans te voeren.

BNG Bank Dansprijs

De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, het huis voor beweging in Den Haag en producent van DansClick.

De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Marc Maris, programmeur Dans  bij Korzo, Lisa Reinheimer, artistiek coördinator DansBrabant, Joy Kreiken, programmeur van Zwolse theaters en Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

 

Bekijk de speellijst hier:

Favicon for korzo.nl Dansclick 24: Líx | Korzo korzo.nl

Beeldmateriaal:

dans_mohamed_yusuf_boss_lix.jpg
  • jpg
Kopie van LIX-KNELIS-013-DSCF0944.jpg
  • jpg
Kopie van LIX-KNELIS-001-DSC_1109.jpg
  • jpg

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL