Ontdek de nieuwste beweging tijdens CaDance

Festival trekt Den Haag in met avontuurlijk internationaal en lokaal programma 

 

CaDance is tijdens de eenentwintigste editie terug met voorstellingen op meer bijzondere binnen- en buitenlocaties in Den Haag dan ooit. Van Korzo tot de Laakhavens en van de Lutherse Kerk tot het plein bij Centraal Station, CaDance beweegt zich deze editie door heel de stad. Het avontuurlijke biënnale festival van Korzo toont de nieuwste beweging op het gebied van dans, circus en fysiek theater, met makers die als geen ander fysiek uiting weten te geven aan de tijdsgeest. Van 18 t/m 29 mei zijn er zeven wereldpremières te beleven en komen er 5 (inter)nationale niet te missen eye-catchers voor het eerst naar Den Haag. Met het thema Where Worlds Collide and Connect is het festival in 2023 meer dan ooit een uitnodiging om binnen te stappen in de wereld van een ander.  

 

Openingsavond op z’n Haags, met twee wereldpremières en uitreiking Leo Spreksel Award

CaDance opent op 18 mei ‘op z’n Haags’ met maar liefst twee wereldpremières. Tijdens de nieuwe stadsroute Reroute, beweegt het publiek door, in en langs een aantal korte voorstellingen op unieke locaties in het centrum van de stad. Tijdens Reroute is nieuw werk te zien van aanstormende choreografen. In Korzo theater is de wereldpremière van Songs and Silences van OFFprojects, het collectief van voormalig Nederlands Dans Theater-dansers rond choreograaf en musicus Amos Ben-Tal. Het publiek bepaalt (deels) zelf wanneer ze deze voorstelling binnengaan en hoe lang ze blijven. Kers op de taart van de openingsavond is de derde uitreiking van de Leo Spreksel Award, de aanmoedigingsprijs voor jonge dansmakers.  

 

Wereldpremières die de tijdsgeest vangen 

CaDance is een belangrijke springplank voor talentvolle makers om nieuw werk te presenteren. Tijdens de editie van 2023 zijn er onder andere wereldpremières te zien van meerdere gelieerde Korzo makers, waaronder choreografe en danseres Junadry Leocaria. In samenwerking met beeldend kunstenaar Richard Kofi maakt zij het interdisciplinaire Mi Alma (Papiaments voor ‘mijn ziel’). De Curaçaose choreografe Faizah Grootens maakt met Corpus Criolla het avondvullende vervolg op haar gelijknamige onderzoekspresentatie uit 2021. De beloftevolle Iraanse dansmaker Roshanak Morrowatian presenteert haar eerste groepswerk, House of Strength. Het werk is geïnspireerd door een eeuwenoude Perzische traditie die in het openbaar oorspronkelijk alleen door mannen wordt beoefend. Een gezamenlijke première met het Utrechtse SPRING Performing Arts festival is er voor Katja Heitmann en haar Motus Mori: RELIQUIEM. Het publiek ervaart op het Anna van Buerenplein - pal voor het Nationaal Archief - Heitmanns ‘bewegingsarchief’ op de meest bijzondere wijze, via het eigen lichaam. De bekende Haagse break crew Heavy Hitters staat in CaDance in een choreografie van NDT danseres Lea Ved. Constantin Trommlitz (van Fractal Collective), legt in Mind over Matter op gevoelige wijze de sociale gevolgen bloot van een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Dat doet hij in de vorm van een duet, met drones als derde speler. 

 

Eye catchers die je gezien moet hebben 

Eye catchers zijn niet te missen (internationale) voorstellingen die voor het eerst in Den Haag zijn te zien. Zo zijn er circustheaterhits te zien van choreograaf Piet Van Dycke met het spectaculaire Exit. Circograaf Alexander Vantournhout neemt met zijn performers het publiek in Screws mee langs een traject van mini-performances in broedplaats Maakhaven. Daniel Mariblanca brengt zijn ‘transgender solo’ 71Bodies 1 Dance naar Korzo. De Australische choreograaf James Batchelor verbeeldt op een industriële locatie in Deep Space zijn expeditie naar het gebied van sub-Antarctische vulkanen. De Franse Alexandre Fandard komt met zijn ontregelende solo Comme Un Symbole naar Den Haag.  

© Gregory Lorenzutti - Deepspace by James Batchelor.jpg
  • jpg
image-2019-04-30.jpg
  • jpg
d1dc3a8270a6f9394f88847d7f0050cf-1.jpg
  • jpg

CaDance thema 2023: Where worlds collide and connect  

De eerste live editie van CaDance sinds 2019 is meer dan ooit een uitnodiging om binnen te stappen in de wereld van een ander. Het programma laat bewust werelden botsen en brengt ze samen. Soms door het onderwerp van een voorstelling, soms door heel verschillende genres en benaderingswijzen op een dag te programmeren. Soms door een splinternieuwe voorstelling te combineren met bestaand werk met dezelfde thematiek. Nieuwe ideeën over tradities, genderfluïditeit, identiteitsvorming, hedendaagse dans, street- en clubstijlen, ritualistische performances en fysiek geïnspireerde installaties. Ongecompliceerd genieten versus voorstellingen die schuren. CaDance got you covered en nodigt uit om mee te gaan op avontuur. 

Korzo_ by (c) Sanja Marusic (website version)-3.jpg
  • jpg

CaDance is een festival van Korzo 

CaDance wordt georganiseerd en geproduceerd door makershuis en theater Korzo in Den Haag. 

Korzo is een huis in beweging. Een toonaangevend podium en creatief producent tegelijkertijd. We werken samen met makers en partners die zich op de snijvlakken van dans begeven, nog onbekende grenzen opzoeken en met verve de kunst maken die hen en ons beweegt. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering waarin we de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek- en circustheater laten zien. We brengen publiek en makers samen in vernieuwende formats, omdat we nieuwsgierig zijn en ervan overtuigd zijn dat talent kan bloeien door ongewone verbindingen en een open blik.  

 

Kaartverkoop 

CaDance verhuist naar het voorjaar: van 18 t/m 29 mei 2023. De kaartverkoop start op 28 februari via cadance.nl.

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL