Choreografe Faizah Grootens winnaar Leo Spreksel Award

 

In Korzo is tijdens CaDance de Leo Spreksel Award voor de 3e keer uitgereikt. Choreografe Faizah Grootens heeft op 23 mei om 20.00 uur de prijs in ontvangst genomen uit handen van Leo Spreksel. Met de prijs zet Spreksel de spotlight op jonge choreografen die hij ziet als veelbelovend voor de toekomst. De voorstelling gaat in première op donderdag 25 mei in Bijlmer Parktheater in Amsterdam. Tijdens CaDance is de voorstelling van Grootens voorstelling Corpus Criolla te zien op zaterdag 27 mei. 

 

Leo Spreksel over zijn keuze voor Faizah Grootens

“Faizah is een choreograaf pur sang. Vanaf jonge leeftijd is ze al bezig met het maken van dans en uit haar loopbaan blijkt een enorme passie en liefde voor de kunstvorm. Dans is voor haar volgens mij de lens waardoor zij de wereld beziet. Faizah choreografeert met het lichaam als grote inspiratiebron en gaat daarbij te werk als een beeldhouwer. Door te elimineren en weg te laten blijft een zuivere lijn over. Die sculpturale helderheid wordt echter nooit voorspelbaar, omdat haar intuïtie en haar Caribische roots de bron vormen voor de kenmerkende flow in haar werk. Daarmee heeft haar werk een eigen signatuur die een belofte is voor de toekomst.” 

 

DSC04237_alinafejzo.com.jpg
  • jpg

(Faizah Grootens en Leo Spreksel) ©Alina Fejzo

Over Faizah Grootens

Danser en choreograaf Faizah Grootens is geboren en getogen op Curaçao en verhuisde op haar 18e naar Nederland. Ze studeerde af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en aan het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba. Die verschillende culturele invloeden komen op natuurlijke wijze terug in haar sensitieve en ritmische hedendaagse choreografieën. Haar meest recente werk ging in de winter van 2022 in première tijdens het Korzo/NDT programma Here We Live and Now.   

Om tot haar eigen danstaal te komen deed Grootens in 2021 onderzoek naar de relatie tussen de Wals en Afro-Caribische dansstijlen van Curaçao (zoals de tambú). In het resulterende hedendaagse werk Corpus Criolla, dat zoveel betekent als ‘Creolized body language’, gaat ze in op de belichaming en stereotyperingen die beide dansvormen met zich meebrengen. Tijdens CaDance gaat de remake van dit project in première op 27 mei.  

 

Eerdere choreografieën van Grootens waren de afgelopen jaren onder andere te zien tijdens Holland Dance Festival, Kalamata Dance Festival en tijdens het Dansfunk Festival van Skånes Dansteater. Grootens werk was ook in Zuid-Amerika te zien. Ze creëerde al meerdere hedendaagse  choreografieën voor onder andere Compañía Taller Coreográfico de la UNAM, Laleget Danza en in Mexico presenteerde ze naast haar carrière als danseres in samenwerking  met Diego Vázquez verschillende programma's, waaronder één met Compañía Nacional de Danza. 

 

Leo Spreksel Award 

Korzo heeft bij het afscheid van Leo Spreksel in september 2018 de Leo Spreksel Award in het leven geroepen als ode aan zijn inzet voor de Nederlandse dans en zijn passie voor talentontwikkeling.  Deze  aanmoedigingsprijs  wordt  iedere  twee  jaar  door  de voormalig artistiek  directeur  zelf  uitgereikt  aan  een  jonge  dansmaker. De prijs bestaat uit een residentie in Korzo onder begeleiding van Leo Spreksel. In  2019  ging  de  eerste  Leo Spreksel Award naar het jonge choreografenduo Christian Yav en Sedrig Verwoert. In 2021 werd de prijs uitgereikt aan Justin de Jager. 

DSC04273_alinafejzo.com.jpg
  • jpg

(Faizah Grootens, Leo Spreksel, en Gemma Jelier) ©Alina Fejzo

Voor de redactie 

Faizah Grootens is beschikbaar voor interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl of / t: 06-28677860. Foto's zijn hier beschikbaar. Fotograaf is Alina Fejzo.

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL