Astrid Boons creëert een postmenselijke wereld in haar meest ambitieuze werk tot nu toe

De choreograaf introduceert in haar nieuwste voorstelling Khôra een alternatieve wereld

 

Persbericht (14-09-2023, Den Haag) Op 26 oktober gaat de nieuwe voorstelling Khôra van Korzo-huismaker Astrid Boons in première. In dit nieuwe werk onderzoekt ze de ruimte voor het lichaam in een wereld beheerst door technologie.

 

In het huidige digitale tijdperk wenden we ons steeds meer tot een toekomst waarin technologie leidend is. De technologische vooruitgang zou het leven makkelijker moeten maken, maar de praktijk leert ons dat technologie ons leven beheerst. In Khôra filosofeert Astrid Boons over een postmenselijke wereld en de maatschappelijke ontbinding die we doormaken. Postmenselijk, omdat de ruimte voor het lichaam in deze toekomst steeds kleiner wordt. Wat is de impact van deze ontkenning van onze geleefde lichamelijke ervaring? En wat betekent dat voor ons gevoel van mens-zijn?

 

Op die vragen probeert Astrid antwoord te geven in Khôra. Het is haar meest ambitieuze productie tot dusver, met vijf dansers en een indrukwekkend decor. Het is voor Astrid de eerste keer dat ze met een grote groep dansers werkt aan een productie. Ze maakte onder de vleugels van Korzo eerder al Rhizoma (2016), Vestige (2017), Fields (2019), Arise (2021) en Do you believe me yet? (2022).

 

Bekijk hieronder de trailer. ​(© ​Constantin Trommlitz)

Teaser | Khôra

Totstandkoming en Fast Forward

In het creatieproces kreeg Astrid de ruimte om onderzoek te doen bij het Ballet van Vlaanderen (Antwerpen) en The Norwegian National Opera & Ballet (Oslo) dankzij Fast Forward van Fonds Podium Kunsten. Fast Forward biedt talentvolle mid-career makers de gelegenheid hun vleugels internationaal uit te slaan. Zij krijgen de gelegenheid om met toonaangevende buitenlandse producenten een samenwerking aan te gaan. Op deze manier werken de makers aan hun persoonlijke artistieke ontwikkeling, internationale positionering en netwerkverbreding.

Over Astrid Boons

 

Choreografe en danseres Astrid Boons (Antwerpen, 1988) is sinds 2016 verbonden aan het makershuis van Korzo. Ze kende een eigen danscarrière (bij o.a. NDT1, Krisztina de Chatel & Pina Bausch) en is nu alweer enige jaren actief als choreograaf. In 2020 bestempelde NRC haar als een van de dansmakers om in de gaten te houden en in 2021 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Prijs van de Nederlandse Dans Dagen.

 

Astrid is gefascineerd door het verkennen van beweging en de diepere lagen van lichaam en geest. Met elke creatie vraagt ze zichzelf, haar dansers en haar publiek om de tijd te nemen en te ervaren hoe de intelligentie van het lichaam zich ontvouwt. Haar voorstellingen reiken daardoor voorbij een oppervlakkig narratief en gaan terug naar het pure lichaam. Het geeft haar bewegingstaal zowel een sculpturale als organische kwaliteit die het werk tastbaar en intens maakt.

(c) Jim De Block _ Dansers liggen natuur _ Khôra_ Astrid Boons _staand beeld_ 2023.jpg
  • jpg

​© ​Jim De Block

VOLG ONS

Instagram: https://www.instagram.com/korzotheater/

Facebook: https://www.facebook.com/korzotheater/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/korzo

TOUR SCHEMA 

Oktober 2023 

Do 26 Okt| Den Haag (Première) 

Vr 27 Okt | Den Haag 

Mei 2024 

Vr 10 Mei | Utrecht, Theater Kikker 

Vr 23 Mei | Haarlem, Schuur 

 

Juni 2024 

Za 1 Jun | Nijmegen, Lux 

Di 4 Jun | Amsterdam, Bellevue Theater

Wo 5 Jun | Rotterdam, Theater Rotterdam

 

Voor de redactie 

Voor vragen en/of het aanvragen van interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl of / t: 06-28677860. 

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL