Laatste editie India Dans Festival met intergenerationeel programma

Met moeder-dochter gezelschap Ragamala Dance Company, Kathak-icoon Aditi Mangaldas en vermaard choreograaf Gauri Sharma Tripathi.

 

Persbericht India Dans Festival – (24-04-2024) Van 16 tot 26 mei viert Korzo de laatste editie van het India Dans Festival. Na 11 edities stopt het festival definitief, maar blijft Indiase dans een lijn in de dansprogrammering van Korzo. De grande finale wordt gevierd met generaties Indiase dans, van Kathak-icoon Aditi Mangaldas tot moeder en dochter Aparna en Ranee Ramaswamy.

 

In 2011 werd India Dans Festival door Korzo opgericht om de Indiase dans en cultuur te vieren. De afgelopen jaren zagen we toonaangevende gezelschappen en beginnende choreografen met klassieke voorstellingen en intense, nieuwe interpretaties. Het festival stopt nu in zijn huidige vorm, maar Indiase dans blijft te zien in de jaarrond programmering van Korzo. Hiermee wil Korzo Indiase dans meer onderdeel laten maken van de reguliere programmering.

Korzo_IndiaDanceFestival2024_16x9 versie A v2.mp4

 

Generaties ontmoeten elkaar

Dit afscheid laten we niet onopgemerkt voorbijgaan: in de programmering van India Dans Festival 2024 ligt de nadruk op intergenerationele voorstellingen waarin iedereen elkaar ontmoet. Zo vormen moeder en dochter Aparna (47) en Ranee Ramaswamy (71) samen het creatieve brein van Ragamala Dance Company. De dood van hun (groot)vader en het uitstrooien van zijn as in de Ganges-rivier was de start voor de creatie van hun overweldigende voorstelling Fires of Varanasi: Dance of the Eternal Pilgrim.

 

Aditi Mangaldas is een icoon binnen de Indiase dans. In veel producties zijn we gewend geraakt aan jonge dansers, maar Mangaldas maakt op haar 64ste nog altijd evenveel indruk als in haar vroegere jaren. Ze danst tijdens India Dans Festival 2024 de solo FORBIDDEN, waarin ze het vrouwelijk verlangen opeist. Een andere danser en choreograaf met een enorme legacy is Gauri Sharma Tripathi (55). Haar jarenlange carrière kende vele hoogtepunten en nu voegt ze daar met Cloud Messenger nog een hoogtepunt aan toe: ze maakte de choreografie voor deze grootse, multidisciplinaire voorstelling, die op India Dans Festival de wereldpremière beleeft. Haar dochter, Tarini sharma tripathi, danst in de voorstelling Cloud Messenger.

 

Bekende zussen en Reflections of an Indian Dancer

De zussen Poernima (32) en Chandenie (27) Gobardhan zijn graag geziene gasten in Korzo en tijdens India Dans Festival 2024 zijn ze beiden te zien. Sterker nog: Chandenie danst in Poernima’s nieuwste creatie STRĪ, over de betekenis van vrouwelijkheid. Chandenie presenteert met CYCLE twee werken die allebei vertrekken vanuit de hindoeïstische cyclus Trimurti, die staat voor creatie, behoud en vernietiging. Sooraj Subramaniam (43) deelt in Reflections of an Indian Dancer zijn ervaringen als danser tot dusver en vraagt zich af waar hij zich nu eigenlijk écht thuis voelt.

 

Programma-overzicht

Het India Dans Festival 2024 start op 16 mei en eindigt 26 mei. Het volledige programma ziet er als volgt uit:

-          Cloud Messenger (do 16, vr 17 & za 18 mei) | Wereld premiere

-          Film: The Cloud Messenger (za 18 mei)

-          Cycle (za 18 & zo 19 mei) | Nederlandse premiere

-          FORBIDDEN (wo 22 mei) | Nederlandse premiere

-          STRĪ (do 23 & vr 24 mei) | Wereld premiere

-          Fires of Varanasi: Dance of the Eternal Pilgrim (vr 24 & za 25 mei) | Nederlandse premiere

-          Antaraśa - Celebrating India Dans Festival (za 25 mei)

-          Reflections of an Indian Dancer (zo 26 mei) | Nederlandse premiere

 

Het volledige programma van India Dans Festival 2024 is te vinden op indiadansfestival.nl.  

 

Voor de redactie

Voor vragen en/of het aanvragen van interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl of / t: 06-28677860.

 

Volg ons

Instagram: https://www.instagram.com/korzotheater/

Facebook: https://www.facebook.com/korzotheater/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/korzo

 

 

 

 

 

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL