Justin de Jager ontvangt Leo Spreksel Award

1326-8uitreikinglsa_fotorobhogeslag.jpeg
  • jpeg

Op zaterdag 6 februari is tijdens CaDance in Den Haag de Leo Spreksel Award uitgereikt aan Justin de JagerMet de aanmoedigingsprijs ontvangt de jonge dansmaker een vrij te besteden bedrag waarmee hij een volgende stap in zijn ontwikkeling kan zetten. Daarnaast ontvangt de winnaar een uitnodiging voor een residentie in Korzo.

Leo Spreksel over de motivatie voor zijn keuze: ‘Het kijken naar het werk van deze jonge maker laat je de oerbetekenis van choreografie ervaren. Het scheppen van een verbintenis tussen lichamen in de ruimte en het daarmee creëren van een verbinding tussen mensen. Precies dat wat we in deze tijd zo nodig hebben. Die verbinding zie je ook bij de platforms waar hij zijn werk presenteert: hij vindt zijn publiek net zo makkelijk bij zijn optredens tijdens dance battles als bij open air voorstellingen, clubs en in de sjieke schouwburg.’

1314-6uitreikinglsa_fotorobhogeslag.jpeg
  • jpeg

Justin de Jager

Justin de Jager (1997) is van huis uit breaker en is zich in de loop van de tijd breder op (hedendaagse) dans gaan oriënteren. Na opleidingen aan onder andere de Fontys Dansacademie en bij Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël werkt hij enige tijd als uitvoerend danser. Onder andere is hij in die tijd te zien in To the Edge van Dalton Jansen. Gaandeweg realiseert De Jager zich dat hij zich in zijn kunstenaarschap wil toeleggen op choreografie.

Sinds 2018 heeft Justin de Jager diepgaand research gedaan naar het uit breakdance afkomstige bewegingsconcept threading. Op allerlei verschillende manieren worden optische illusies gecreëerd met het lichaam, waardoor een oneindige opvolging aan bewegingen ontstaat. Het complexe partnerwerk waarbij die opvolging aan bewegingen de kijker meenemen in een hypnotiserende trance vormt de essentie van De Jager zijn werk.

In 2019 won Justin de Jager met zijn duet Grayscale zowel de eerste prijs op AmsterDans als de publieksprijs van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC). In 2020 was hij co-choreograaf van en danser in And the Rest is Noise van Fractal Collective en maakte een creatie voor The Blend bij Scapino Ballet Rotterdam. Hij assisteerde datzelfde jaar de Canadese choreografe Emma Portner in haar creatie voor het Norwegian National Ballet. Eerder maakte hij in 2019 al de korte dansfilm Sit Bones met haar.

1343-13uitreikinglsa_fotorobhogeslag.jpeg
  • jpeg
1351-16uitreikinglsa_fotorobhogeslag.jpeg
  • jpeg

Leo Spreksel Award

Korzo heeft bij het afscheid van Leo Spreksel in september 2018 de Leo Spreksel Award in het leven geroepen als ode aan zijn inzet voor de Nederlandse dans en zijn passie voor talentontwikkeling. Deze aanmoedigingsprijs wordt iedere twee jaar door de voormalig artistiek directeur zelf uitgereikt aan een jonge dansmaker. In 2019 ging de eerste Leo Spreksel Award naar het jonge choreografenduo Christian Yav en Sedrig Verwoert.

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL