Wereld première: Do you believe me yet?

Astrid Boons

PERSBERICHT, 18 januari, 2022 - Na weken van intensief repeteren gaat op vrijdag 4 februari de nieuwste creatie van Astrid Boons, Do you believe me yet?, in wereld première tijdens Holland Dance Festival. Helaas is het op dit moment nog onzeker of de theaters weer open gaan de komende periode, maar we blijven hoopvol. In het geval van een verlengde lockdown, willen we je uitnodigen voor een besloten première met pers en relaties, maar zonder publiek. Mocht het blijken dat we weer open mogen dan zal het publiek natuurlijk ook weer aanwezig zijn. We hopen je te verwelkomen in ons theater.

OVER DO YOU BELIEVE ME YET?

De mens heeft het vermogen om zich aan te passen aan een constant veranderende omgeving. Maar blijven we wel onszelf wanneer we dit doen? En voor wie doen we dit? Astrid onderzoekt hoe wij als mens onze identiteit opbouwen en hoe die beïnvloed wordt door ons ‘aanpassingsvermogen’ al naar gelang de sociale situatie waarin we ons begeven. In een spel met de werkelijkheid gebruikt de choreografe onder andere gefragmenteerde beelden en lichaamssensaties als een metafoor voor de vele identiteiten die we kunnen aannemen of die in onszelf aanwezig zijn.

In deze voorstelling probeert Astrid het lichaam terug te brengen naar zijn essentie; op zoek naar dat wat ons menselijk maakt. De complexiteiten, tegenstrijdigheden, kwetsbaarheden en schoonheden die hiermee gepaard gaan worden blootgelegd. Do you believe me yet? is een voorstelling die onder de huid kruipt en ons empathisch vermogen aanspreekt.

Screen Shot 2022-01-19 at 1.43.53 PM.png
  • png

De keuze van NDT & Korzo

Sinds 2013 bundelen Korzo en Nederlands Dans Theater (NDT) de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden. Ieder jaar kiezen zij een choreograaf die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan.

Studio Trailer

Favicon for vimeo.com Bekijk deze hier vimeo.com

Interview GroovyDancy & Astrid

Sinds september 2021 werkt Korzo regelmatig samen met het platform GroovyDancy. Een platform waar dansers vrijuit hun twijfels, meningen en/of ideeën kunnen uiten en ondersteuning bij elkaar vinden. Tijdens de pandemie in 2020, besloten drie studenten van CODARTS om dit platform te starten vanuit de noodzaak om de kennis over dans te verdiepen en deze voor iedereen toegankelijk te maken. GroovyDancy bestaat uit: Andrea Lippolis, Da Young Kim, en Jaime Belizario. Bekijk hieronder het interview tussen Da Young Kim en Astrid.

Favicon for vimeo.com Bekijk en luister het interview tussen GroovyDancy (Da Young Kim) en Astrid Boons hier. vimeo.com
Screen Shot 2022-01-19 at 1.41.01 PM.png
  • png

OVER ASTRID

Via dans ontdekt Astrid Boons (1988,BE) iedere keer een nieuwe laag in de mens. Transformaties vormen de centrale focus in haar werk. Astrid zag al veel dromen uitkomen: als elfjarige danste ze bij Studio 100, volgde daarna dansopleidingen aan het KBA (Antwerpen)en Codarts (Rotterdam), waar ze een jaar oversloeg, en danste in Nederland onder meer voor Dansgroep Krisztina de Châtel, Dansgroep Amsterdam, NDT 2 en GöteborgOperans danskompani.

Astrid genoot met volle teugen van haar danserschap, maar tijdens een creatieproces met de Japanse Saburo Teshigawara voor het Göteborgs Operans Danskompani kreeg dans voor haar een nieuwe, rijkere betekenis. Ze ging voorzichtig zelf creëren en kreeg ook de vrijheid van het gezelschap om dat te doen. Ze is nog steeds dankbaar voor het vertrouwen dat ze kreeg en krijgt om dit te doen. Het choreograferen laat haar een enorme vrijheid voelen.

Korzo Astrid Boons 2020 © De Schaapjesfabriek-50.jpg
  • jpg

Ze besloot terug te keren naar Nederland om zich volledig op het choreograferen te richten. Ze stuurde haar werk naar onder meer naar Korzo, omdat Korzo haar tijdens haar tijd bij NDT vertrouwd werd. Tot haar eigen verbazing werd ze uitgenodigd om een korte creatie te maken voor Here we live and now 2016. Ze creëerde het duet Rhizoma dat haar direct de BNG Bankprijs opleverde. Een jaar later maakte ze het duet Vestige voor Here we live and now 2017, dat door het Parool werd uitgeroepen tot een van de 5 beste dansvoorstellingen van dat jaar. Ze won datzelfde jaar ook de Haagse Piket Kunstprijs. In 2020 riep het NRC haar uit tot een van de beloftevolle talenten. Afgelopen oktober was zij een van de genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

Algemene informatie 

Data: vrijdag 4 (première), zaterdag 5 & zondag 6 februari, 2022

Aanvang: 20.30 Duur: ca. 75 minuten

Locatie: Korzo, Prinsestraat 42 Den Haag

Kaartverkoop: www.korzo.nl | 070-3637540

Tournee

Do 24 februari - LUX, Nijmegen

Vr 25 februari - Energiehuis, Dordrecht

Di 15 maart - Theater Bellevue, Amsterdam

Vr 25 maart - De Goudse Schouwburg

Do 31 maart - Theater Kikker, Utrecht

Vr 8 april - Schuur, Haarlem

Za 9 april - Schuur, Haarlem

Tickets 

Normaal: €22,00

< 27 jaar: € 12,50

Ooievaarspas: €11,00

Noot voor de redactie: Voor meer informatie, en/of interview aanvragen kunt u contact opnemen met Mitchell-lee van Rooij: Mitchell@korzo.nl

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL