Sheree Lenting wint BNG Bank Dansprijs 2024

‘I am my ancestors wildest dreams’ gaat op tour door Nederland

Persbericht BNG Bank Dansprijs – (8-5-2024) Onder embargo tot vrijdag 10 mei, 06:00.

De winnaar van de BNG Bank Dansprijs is filmmaker, danser en choreograaf Sheree Lenting. Dat werd afgelopen zaterdag 11 mei bekendgemaakt in theater Korzo. Sheree maakte indruk op de jury met haar werk 'I am my ancestors wildest dreams' en mag door het winnen van BNG Bank Dansprijs met deze voorstelling op tour langs 10 theaters onder het format DansClick, een tournee die een bedrag van € 50.000,- vertegenwoordigt.

 

Sheree Lenting is een multidisciplinaire maker en verhalenverteller met Surinaamse roots, die inspiratie put uit de Afrikaanse diaspora en in haar werk de tijdsgeest probeert te vangen. ‘De jury ziet in Sheree Lenting een nieuwsgierige, kritische maker die zorgvuldig zoekt naar een mooie, poëtische en rijke (dans)taal voor het delen van grote en kleine verhalen,’ aldus het juryrapport. ‘En ook al kunnen die moeilijk en ingewikkeld lijken, ze weet die toegankelijk te maken. De jury meent dat er nog veel meer potentieel in deze maker ligt te wachten. Sheree heeft nog veel meer verhalen te vertellen, op allerlei manieren. Wij zijn daar benieuwd naar. De jury hoopt dat de BNG Bank Dans Prijs 2024 haar carrière die verdiende zet kan geven.’

 

Een levendige vlecht van heden, verleden en toekomst

Over Sheree’s werk I am my ancestors wildest dream zegt het juryrapport het volgende: ‘In haar duet I am my ancestors wildest dream onderzoekt Sheree via haar eigen biografie de verbondenheid via de vrouwelijke lijn in haar familie. (…) Pijnlijke memoires vervlecht ze met een zachte blik tot een aanstekelijke rebellie. Deze persoonlijke blik deelt ze genereus in krachtige, poëtische beelden: in sluimerende zang, vitale dans, magische videobeelden, krachtige muziek en bezwerende spoken word. Haar publiek voelt zich zo op meerdere manieren uitgenodigd mee te gaan, mee te voelen, mee te bewegen.’

‘In I am my ancestors wildest dream wervelen al die disciplines poëtisch om elkaar heen, als een levendige vlecht van heden, verleden en toekomst. (…) Het reflecteert op hoe wij met familielijnen verbonden zijn en dat onze identiteit rijker is dan alleen het individu in het hier en nu.’ Het volledige juryrapport is hier te lezen. 

 

Over Sheree Lenting

Sheree Lenting is een geboren en getogen Rotterdammer met Surinaamse roots. Ze behaalde haar Bachelor of arts in Dance & Education aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en vond daarna inspiratie in de Afrikaanse diaspora om haar in hiphop-gewortelde werk te verdiepen. Als verhalenverteller in hart en nieren put ze uit zwarte ervaringen om kunst te creëren die onze tijd weerspiegelt. Met haar werk wil ze de wereld om zich heen veranderen, verheffen en empoweren.

BNG Dansprijs - (c) Michel Groen - Sheree Lenting  (6).jpg
  • jpg

(Photo-credit: Michel Groen)

Over 'I am my ancestors wildest dreams'

Door de ogen van Sheree kijk je in I am my ancestors wildest dreams mee naar de wildste dromen van haar voormoeders(stammoeder). In deze voorstelling neemt Sheree je mee in hun nu nog onvertelde verhalen uit het verleden, heden en de toekomst. Ze bevraagt, onderzoekt en koestert haar vrouwenlijn. De dansers zijn de belichaming van deze verhalen. Cicely Wijnaldum en Ciara Hiwat nemen je daarin mee in vrouw-zijn. Met de power, wijsheid en liefde van hun vrouwelijke ancestors als legacy kijken zij vol vertrouwen hun toekomst tegemoet.

 

Op tour met DansClick 26 

Met het winnen van de BNG Bank Dansprijs mag Sheree onder de vlag van DansClick I am my ancestors wildest dreams tonen in 10 theaters in Nederland. Als producent van DansClick vaardigt Korzo een huismaker af die met de winnaar op tour gaat. Dit jaar is dat Korzo-huismaker Tú Hoàng met het werk False Memories, dat hij eerder presenteerde tijdens het jubileum van Korzo.

 

DansClick  is een uniek tourmodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland. Een avond Dansclick wordt omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje tijdens de Après Danse. De Après Danse is een essentieel onderdeel van de DansClick, om makers en publiek bij elkaar te brengen en het gesprek over dans te voeren.

 

Over de BNG Bank Dansprijs

De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, het huis voor beweging in Den Haag en producent van DansClick.  

 

De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder (scheidend) voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Annette Embrechts. De andere juryleden zijn Marc Maris (programmeur Dans bij Korzo Theater), Lisa Reinheimer (directeur Dansateliers), Janneke Schmeitz (programmeur dans bij Parkstad Limburg Theaters en programmeur en festival coördinator bij festival schrit_tmacher) en Susanne Visser (Hoofd Programmering en Communicatie Cultuurhuis De Klinker).

Voor de redactie

Voor vragen en/of het aanvragen van interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl of / t: 06-28677860.

Volg ons

Instagram: https://www.instagram.com/korzotheater/

Facebook: https://www.facebook.com/korzotheater/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/korzo

 

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL