Rutkay Özpinar vertrekt bij Korzo

[Persbericht, 27-09-2024, Den Haag] Rutkay Özpinar neemt afscheid van Korzo. In 2014 maakte hij als destijds jongste choreograaf van Nederland zijn debuut bij Korzo; nu, na 10 jaar bij Korzo, is hij uitgeleerd en vliegt hij uit. Rutkay neemt afscheid van Korzo en zijn publiek met Lift Off, een feestelijk verzamelprogramma.

 

Rutkay was nog maar 23 jaar oud toen hij zijn eerste werk voor Korzo maakte. In de afgelopen jaren ontwikkelde hij zich als choreograaf met onder meer Grip (2015), Gönülden Gelen (2019) en Work Line (2023) en won hij o.a. de BNG Bank Dansprijs voor Grip. Gemene deler in deze werken zijn de opzwepende en intense choreografieën, waarin Turkse dans versmelt met moderne dans, klassiek ballet en hiphop. Nu maakt hij plaats voor nieuwe gezichten in het makershuis en verlaat hij Korzo. Lift Off is zijn goodbye: een feestelijk verzamelprogramma met een daverende première.

‘Met Lift Off neem ik na tien mooie jaren afscheid van Korzo, klaar om afgevuurd te worden naar het onbekende. Het wordt spannend, maar ik ga op vele plekken landen en mijn dromen en ambities verwezenlijken. Voordat ik die volgende reis ga maken, presenteer ik tijdens Lift Off mijn alter ego: Johnny Montgomery. ‘Droom groots, denk groots, leef groots’ is zijn motto. Lift Off wordt ook voor het publiek een onbekende, opzwepende trip. Johnny is in da house!’ - Rutkay Özpinar

Persoonlijke solo en publieksfavorieten
Met Lift Off gaat Johnny Montgomery in première, een spectaculaire solo waarin Rutkays persoonlijke worstelingen open en bloot op de vlakke vloer worden gelegd. Johnny Montgomery is de Mr. Hyde tot zijn Dr. Jekyll, een alter ego dat Rutkay nooit eerder toonde aan de wereld en alles is wat hij (nog) niet is. Johnny is altijd deel geweest van Rutkay, maar nu is het hoog tijd dat iedereen met hem kennismaakt. Want met Johnny aan zijn zijde, komt ook Rutkay Özpinar helemaal tot leven, zowel als mens als artiest.

k2089_2633-2.jpg
  • jpg

 (c) Joris-Jan Bos

Tijdens Lift Off presenteert Rutkay ook twee publieksfavorieten die al eerder te zien waren. Something About Something ging eerder dit jaar in première en draait om de interpretatie van dans. Rutkay vindt dat dans voor zichzelf spreekt en laat de betekenis van Something About Something daarom helemaal aan het publiek over. Hij speelde dit werk onlangs nog op het Battery Dance Festival in New York en gaat vanaf februari op tour langs Nederlandse theaters in een double bill met nieuw werk van Faizah Grootens.

 

Het derde werk deze avond is Shifting Spaces. Rutkay maakte dit werk voor de huidige klas 4 van het Codarts Lyceum in Rotterdam en experimenteert in Shifting Spaces met het gebruik van ruimte door de dansers. 

DSC02856-Enhanced-NR.jpg
  • jpg
DSC02949-Enhanced-NR.jpg
  • jpg
DSC02945-Enhanced-NR.jpg
  • jpg

Lancering met een lach

Lift Off is geen afscheid met een traan, maar een lancering met een lach. Lift Off gaat op donderdag 14 november in première en is ook op vrijdag 15 november te zien in Korzo. Rutkay nodigt iedereen uit om tijdens de première alles uit de kast te halen en ‘iets aan te trekken dat je eigenlijk nooit durft aan te doen.’ Een gala met glitter, leer of panterprint dus. Lift Off gaat niet op tournee, maar Something About Something is later dit jaar te zien in een tour langs Nederlandse theaters.

Speeldata
14 Nov | Korzo Theater, Den Haag (wereldpremière Johnny Montgomery)
15 Nov | Korzo Theater, Den Haag

Voor de redactie
Voor vragen en/of het aanvragen van interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl.

Volg ons
Website: https://korzo.nl/nl/
Instagram: https://www.instagram.com/korzotheater/
Youtube: https://www.youtube.com/@KorzoTheater
Facebook: https://www.facebook.com/korzotheater/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/korzo

 

 

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL