Korzo viert haar krakersverleden en twee nieuwe huismakers

Met expositie over 40 jaar Korzo, een jubileum programma en bekendmaking nieuwe huismakers 

 

[Persbericht, 22 januari, Den Haag] Het is je vast niet ontgaan: dit jaar bestaat Korzo, hét huis van beweging, veertig jaar. Dat wordt gevierd door terug te blikken op het verleden en door de toekomst in te kijken, met een expositie over de geschiedenis en de komst van twee nieuwe huismakers. 

 

In de afgelopen veertig jaar groeide Korzo van een krakersinitiatief met ambitieuze dromen tot een gevestigde naam in de culturele sector. Die geschiedenis wordt uitgebreid in beeld gebracht, onder andere met een korte documentaire. Daarin komt oud-directeur én kraker Bernadette Stokvis uitgebreid aan het woord, net als oud-artistiek leider Leo Spreksel en kraker van het eerste uur Marjo Brandse. Daarnaast wordt hard gewerkt aan een tijdlijn van de geschiedenis van Korzo, om de vier decennia van het theater en productiehuis vast te leggen en online op de website openbaar te maken. Tijdens het jubileumprogramma op 23 februari Korzo was Corso: celebrating 40 years of an adventurous theater is er een expositie in de foyer van Korzo, waarin alle wilde feesten en oogstrelende programma’s uit veertig jaar Korzo worden meegenomen.   

 

Twee nieuwe huismakers bij Korzo 

Korzo is een huis in beweging. Makers maken gedurende een aantal jaar werk onder de vleugels van Korzo. Daarna vliegen ze uit om zich verder te ontwikkelen en profileren. Tijdens het jubileum verwelkomen we twee nieuwe makers die hun makerstraject bij Korzo van 2025 tot 2028 zullen volgen: Faizah Grootens en Tu Hoang. Faizah is een freelance choreograaf en danser die al eerder werk maakte voor Korzo, waaronder voor Here we live and now (Tanten bo t’aki) en CaDance Festival (Corpus Criolla). Vorig jaar werd ze onderscheiden met de Leo Spreksel Award. Ook Tu Hoang stond al eerder op de Korzo-planken met zijn performance tijdens Playground. Tu is een danser en choreograaf van Vietnamese origine die danstte bij o.a. bij Conny Janssen Danst. Zijn choreografieën hebben al meerdere prijzen gewonnen zoals bijvoorbeeld bij Hannover International choreography competition, Masdanza 2022 Choreography Contest en meer. 

Tu Hoangh (c) Ky-anh Tran.jpg
  • jpg
Faizah Grootens David van Delden Korzo Dans Here We Live and Now © David van Delden 2.jpg
  • jpg

 [Foto Tú Hoàng (c) Ky-anh Tran, Foto Faizah Grootens (c) David van Delden]

Op vrijdag 23 februari vieren we het jubileum feestelijk met een avond in Korzo. Choreograaf Anouk van Dijk brengt eenmalig haar eerste productie Hart, Kwink, Moker (1994) terug en presenteren we de solo Johnny Panic (1992) van de Britse Paul Selwyn Norton die wordt uitgevoerd door Simon Bus.  

 

Programma 23 Februari

Faizah Grootens - Tanten bo t'aki (2022)
Paul Selwyn Norton - Johnny Panic (1992) | (Gedanst door Simon Bus) 

Hasan Gök - Spoken Word optreden 
Tu Hoang - False Memories (2022)
Anouk van Dijk - Hart Kwink Moker (1994) 
Get moving en St. Aight
 

* In de club/foyer is gedurende de hele avond een gratis expo te bezichtigen waarin we een aantal hoogtepunten uit de 40-jarige geschiedenis uitlichten. 

 

Voor de redactie

Voor vragen en/of het aanvragen van interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl of / t: 06-28677860. 
 

Volg ons
Instagram: https://www.instagram.com/korzotheater/
Facebook: https://www.facebook.com/korzotheater/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/korzo

[Foto bij persbericht: optreden  The Falcons - zondagmiddag matinee 1984​, fotograaf onbekend]

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL