Nieuw werk van huismakers Zino Schat en Rutkay Özpinar

[Persbericht, 22-02-2024, Den Haag] Korzo-huismakers Zino Schat en Rutkay Özpinar werken momenteel beiden aan een nieuw werk en presenteren dat gelijktijdig tijdens een Double bill. Op donderdag 14 maart gaat Something about Something van Rutkay Özpinar en Exit Sign van Zino Schat feestelijk in première in Korzo.  

 

Something about Something draait om de zeggingskracht van dans. Dans drukt zich uit op een manier die niet te verwoorden is en niet te begrijpen valt. Dat leidt natuurlijk tot vragen: wat wordt er precies vertelt met deze bewegingen, wat is de boodschap? Rutkay Özpinar is van mening dat dans voor zichzelf spreekt. De magie zit ‘m juist in de verwondering, die niet in woorden uit te drukken is. Daarom laat hij de betekenis en het verhaal van Something about Something over aan de interpretatie van het publiek.

 

Zino liet zich voor de creatie van Exit Sign inspireren door zijn ervaringen uit de dance battle scene en de huidige conflicten in de wereld. Exit Sign is een spiegel van onze piramidestructuur, met mannen die er alles aan doen om nog hoger te klimmen. Mannen wiens intenties aan het begin misschien goed waren, maar die gaandeweg verziekt raken door hun egocentrische streven om de top te bereiken.

(c) Sjoerd Derine - Zino Schat - Korzo (6) (1).jpg
  • jpg

(Dansers: Tú Hoàng en Giulio Hoxhallari. Foto: Sjoerd Derine)

Rutkay en Zino zijn beiden huismaker bij Korzo en maken deze twee voorstellingen onder de vleugels van Korzo. Op donderdag 14 maart vieren we de feestelijke première van deze twee gloednieuwe producties.

Over Rutkay Özpinar

Rutkay Özpinar is een Turks-Nederlandse choreograaf met een brede dansachtergrond, in o.a. hiphop, klassiek ballet, Turkse volksdans en moderne dans. Rutkay begon op jonge leeftijd met hiphop en breakdance en maakte later de overstap naar moderne dans en klassiek ballet. Zo deed hij het Boys Action-programma bij Artez en studeerde hij af bij Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. In 2014 maakte Rutkay op 23-jarige leeftijd als jongste choreograaf van Nederland zijn debuut bij Korzo, waar hij nu huismaker is. Ook is hij sinds 2015 gastdanser bij Introdans. Lees hier meer.

Zino Schat

Zino Schat is een Nederlandse danser, choreograaf en sound designer. Hij is de oprichter van Fractal Collective. Zino ontwikkelde zich als straatartiest en toerde over de wereld met zijn crew SkillDealers. Zijn professionele danscarrière startte bij dansgezelschap AYA en Solid Ground Movement, waarna hij zich ook begon te ontwikkelen als choreograaf. De afgelopen jaren werkte hij onder andere met De Nationale Opera en het Nederlands Blazers Ensemble aan werk. Sinds 2018 is hij een van de huismakers van Korzo. Lees hier mee.

Rutkay_Korzo_Huismaker.jpg
  • jpg
Zino Schat © Philippe Vogelenzang.jpg
  • jpg

(v.l.n.r. Rutkay Özpinar en Zino Schat. Foto credit: Philippe Vogelenzang)

Voor de redactie

Voor vragen en/of het aanvragen van interviews, neem hiervoor contact op met Mitchell-lee van Rooij via mitchell@korzo.nl of / t: 06-28677860. 

Volg ons
Instagram: https://www.instagram.com/korzotheater/
Facebook: https://www.facebook.com/korzotheater/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/korzo

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Korzo is a unique arts center in the heart of The Hague that interweaves the presentation and production of performing arts. In our theater we present dance, music, movement and circus theatre. In addition, we work with makers who find themselves on the interface between dance and movement and create surprising performances together with them.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Korzo nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL